sobota, 12 marca 2016

Dlaczego prędzej zwymiotuje niż wypiję szklanke mleka?

 Pij mleko będziesz wielki! Albo nie będziesz wielki, zachorujesz i umrzesz... No dobra przesadziłam, ale nie dużo. Z pewnością pamiętacie  tą jakże nagłaśnianą kampanie społeczną w której występowały gwiazdy. Miłosierne media próbowały uchornić nas przed osteoporozą i niedoborem białka kompletnie prawie bezinteresownie, jeśli tylko zapłacimy im za ten cudowny biały płyn.     Mowa oczywiście o bydlęcej wydzielinie sutkowej do której tak przywykliśmy, że uważamy ją za mniej odrażającą niż chociażby mleko od samic naszego własnego gatunku. Ciekawe ile osób z zadowoleniem sączyłoby poranną kawę wraz z mlekiem jakieś Kryśki albo Baśki, która w celach zarobkowych sprzedaje własne mleko do przeznaczenia spożywczego. Niedorzeczność, a jednak rzeczywistość jest jeszcze bardziej absurdalna i co mnie bardziej przejmuje - okrutna.                                                                        Wpis będzie długi ale macie wytrwać ze mną do końca jest pare istotnych kwestii do wyjaśnienia. A jak już ruszyliście palec żeby tu wejść to szkoda zmarnować wysiłek.  Ze względu na to, że wszyscy jesteśmy tacy zabiegani przedźmy teraz do ekspresowgo objaśnienia kwintesensji przemysłu mleczaskiego! 
Mleko jest czerwone, nie białe
1. Szybkie powtórka z biologii. Może być zaskoczeniem dla części z was ale krowy podobnie jak inne ssaki produkują mleko dla WŁASNEGO potomstwa. Nie zaistniała w toku ewolucji jakaś mistyczna rewolucja przez którą krowy mają nadprodukcje w gruczole mlekowym dla wyłysiałych małp zwanych homo sapiens.  

2. W odniesieniu do punktu pierwszego; naturalnie krowy, podobnie jak wszystkie inne zwierzęta produkują mleko wyłącznie w fazie laktacji jednak ludzie nauczyli się sztucznie ją stymulować u bydła w celach konsumpcyjnych. Nie wiem skąd pogląd, że krowy ot tak dla zabawy produkują mleko.  Krowa musi zostać zapłodniona. Dochodzi do tego zazwyczaj przez podwójny'gwałt' na krowie i byku i następuje inseminacja prowadzona przez pracowników danej farmy. W pierwszą ciążę krowa zazyczaj zachodzi w wieku ok.12 miesięcy a poźniej znów i znów i znów aż do jej końca w rzeźni.



3.Jak już narodzi się maleńkie cielątko, zostaje, jak to możliwe najszybciej zabrane od mamy bo broń Boże wypiłoby mleko które krowa produkuje przecież dla nas. Krowy to bardzo opiekuńcze matki, po odebraniu im cielaka potrafią przez wiele dni wyć i ryczeć za swoimi dziećmi ale kogo to interesuje. Jej dzieci albo podzielą los swojej rodzicielki  albo pójdą prosto do ubojni na delikatne mięso czyli cielęcinę. Paskudna sprawa, ale czego się nie robi dla mleka, prawda? :) 




4. Faza Dejavu. Punkt 3  powtarza od nowa i od nowa i od nowa a każda kobieta wie że ciąża i laktacja to bardzo trudny okres dla organizu niezależnie jakiego gatunku a często powtarzany potrafi go wyniszczyć. Tak też się dzieje, krowy mleczne mają osłabiony układ kostny cierpią na częste zapalenia wymion czyli sutków i wiele innych dolegliwości na które są podatne przy swoim ciągle osłabionym stanie.
 5.Gdy krowa jest już wycieńczona fizycznie a przede wszystkim nerwowo swoim życiem jako mleczna maszyna upada i nie potrafi produkować już swojej jedynej warości oprócz mięsa i skóry. Ma pecha bo przez to będzie jeszcze bardziej się męczyć przy transporcie do ubojni. Jej towarzyszki jeśli nie padną z wycieńczenia to jak tylko ich produkcja białej wydzieliny zmaleje staną się nie opłacalne i również rychle skończą w rzeźni. 

A teraz pare słow o krowach hodowanych na wsiach i na farmach ekologicznych. Owszem, można powiedzieć że czasem do pewnego stopnia mają lepsze warunki za życia. Ale zapewniam was, bez względu na rodziaj chowu czują to samo przerażenie i ból powieszone z nożem w tchawicy dławiąc się własną krwią.




Białe Kłamstwa
Kto słyszał, że mleko pije się żeby mieć mocne kości i zęby? Ja! Szkoda tylko że badanie za badaniem potwierdza związek między osteoporozą i spożywaniem wszelkiego nabiału. Wszystkie bogate kraje z wysoką konsumpcją mleka i jego pochodnych są również w czołówce epidemii osteoporozy, przypadek?(Dla wszystkich zainteresowanych wszystkie linki do badań będą pod wpisem)    A teraz szybkie objaśnienie dlaczego się tak dzieje bo myśle, że dla większości z was ta informacja jest  zaskoczeniem i podejżewacie że to spisek wymyślony przez hipsterów. Tak więc białko zwierzęce ma specificzne działanie na organizm ludzki mianowicie bardzo go zakwasza. Kwas w takim natężeniu we krwi i całym ciele tworzy ryzyko nawet śmierci więc musieliśmy przystosować się do takiej sytucaji. A teraz powórka z chemii czym można najlepiej wyeliminować kwas? Zasadą! A teraz znów z biologii, jaką mamy zasadę w organiźmie? Wapno! A to wapno skąd? Z kości! Więc zostaje wyssane z kości by pozbyć się zakwaszenia. I ot cała tajemnica. Prędzej stracimy zęby przez mleko niż je wzmocnimy.     Wróćmy na chwilę do kampanii społecznej "PIJ MLEKO BĘDZIESZ WIELKI". Twórca hasła Jarosław Kaniecki w wywiadzie który też będzie zamieszczony poniżej przyznał że jego dzieci nigdy nie piją i nie będą piły mleka. 
M.D.: A słyszałeś hasło „Pij mleko, będziesz wielki”? Nie wiesz, że mleko to samo zdrowie?
J.K.: Tak, słyszałem. Nawet sam je wymyśliłem. Ale to, niestety, ściema… chociaż z mojej strony niezamierzona.
To moim zadaniem jest podusmowaniem całej ironii i ogromnej manipulacji której byliśmy poddani przez media i przemysł który doji z nas równie bezlitośnie jak z tych biednych krów, tyle że pieniądze. 






CIEKAWOSTKI
Wspomniałam już o zapaleniu sutków i liczych infekcjach które spowodowane jest zbyt intensywnym lub gwałtownym dojeniem ale nie wspomniałam jakie efekty pozostawia to w produkcie. Wyobraź sobie, że pijesz szklankę mleka i podchodzi do Ciebie znajomy z zaropiałą raną na ręce, rozmawia z Tobą przez pare minut i w pewnym momencie kopelka białej ropy wycieka z rany i wpada do szklanki z Twoim mlekiem. Pijesz dalej? Dlaczego nie? I tak już jest tam ropa. Ale spoko, nie dzwoń do sanepidu bo wszystko jest zgodne z prawem. W Polsce dopuszczone jest 40 000 komórek somatycznych (czyli ropy) w każdym mililitrze mleka. Mniam! 
Co do hodowli na farmach ekologicznych lub kupowanie od baby na targu, nie polecam.  Nie jest ono filtrowane lub w żaden sposób odkażane a jest przed czym. Wyróżnia się 7 rodzajów skażenia mikrobiologicznego mleka; salmonella, shigella, listeria itp. i 4 groźne wirus które powodują zapalenie opon mózgowych i dróg oddechowych.
Jest wiele zamienników mleka które jest dla nas nieszkodliwe a nawet zdrowe, a co najważniejsze nie powoduje zbędnego cierpienia. Następnym razem w sklepie zastanów się nad swoim wyborem a zamiast na lody idź na piwo :) 

http://dziecisawazne.pl/pij-mleko-bedziesz-wielki-co-sadzi-o-tym-hasle-jego-tworca-rozmowa-z-jarkiem-kaniewskim/

Sachdeva, Aarti, and Jitender Nagpal. "Effect of fermented milk-based probiotic preparations on Helicobacter pylori eradication: a systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials." European journal of gastroenterology & hepatology (2009)

https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI

Qin, Li-Qiang, et al. "Dairy consumption and risk of cardiovascular disease: an updated meta-analysis of prospective cohort studies." Asia Pacific journal of clinical nutrition (2015)

http://saveourbones.com/osteoporosis-milk-myth/

Bischoff‐Ferrari, Heike A., et al. "Milk intake and risk of hip fracture in men and women: A meta‐analysis of prospective cohort studies." Journal of Bone and Mineral Research (2011)

2 komentarze: